Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Χορευτικό Εργατικού Κέντρου Άρτας




Χορευτικό Εργατικού Κέντρου Άρτας

   Το Εργατικό Κέντρο Άρτας πέρα από τους καθημερινούς αγώνες που δίνει για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, θέλησε με το δικό του τρόπο να δώσει την ευκαιρία σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, να ψυχαγωγούνται μέσα από το χορό και το τραγούδι, δημιουργώντας χορευτικό τμήμα.

   Έτσι αρχές φθινοπώρου του 2014 ιδρύθηκε το χορευτικό τμήμα του Εργατικού Κέντρου Άρτας, με μεγάλη συμμετοχή μελών, όλων των ηλικιών

   Πρωταρχικός σκοπός λοιπόν αυτής της αξιόλογης κίνησης του Ε.Κ.Α. μέσα από την παράδοση, είναι η ψυχαγωγία των εργαζομένων και περισσότερο των νέων που στις μέρες μας πλήττονται από την κατάρα της ανεργίας.

   Παράλληλα όμως με το χορό είναι η διάσωση, η διάδοση και η προβολή του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής της Άρτας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού και της Ελληνικής περιφέρειας.

   Στο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του, το χορευτικό του Ε.Κ.Α. πήρε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός του Νομού, προβάλλοντας το λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία της Άρτας.



Χοροί Τζουμέρκων

   Το χορευτικό του Ε.Κ.Α. θα χορέψει χορούς από την περιοχή των Τζουμέρκων.

   Τα Τζουμέρκα είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή, ένα σταυροδρόμι που στα μουσικά του ακούσματα δέχτηκε περισσότερο επιρροές από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, καθώς και από την περιοχή του Ξηρόμερου.

   Τα τραγούδια των Τζουμέρκων αναφέρονται στην αγάπη, στον έρωτα, στα ήθη και έθιμα, στους αγώνες, στους καημούς, στον πόνο, στο παράπονο, στην ξενιτιά, στη φύση, στα κορυφαία γεγονότα, όπως οι γάμοι και τα πανηγύρια, και σε ό,τι έχει σχέση με τον απέραντο κύκλο της ζωής. Τα τραγούδια που χορεύονται είναι σε ρυθμό τσάμικου, συρτού στα δυο, στα τρία και σε ρυθμούς που απαιτούν ιδιαίτερη ικανότητα και δεξιοτεχνία από το χορευτή.

   Οι χοροί είναι αργοί, με μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά. Οι γυναίκες χορεύουν με στρωτό βήμα, κάνοντας μόνο στροφές, είναι σεμνές και χαμηλοβλεπούσες. Οι άντρες χορεύουν ζωηρά, λεβέντικα, κάνοντας πολλές κινήσεις τόσο στο πάτημα, όσο και στον αέρα.



Σπύρος Νεραϊδιώτης

χοροδιδάσκαλος,

λαογράφος,

 τηλεοπτικός παραγωγός




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου